In de vijftiger jaren werd elk feest ten huize van de familie Willems opgeluisterd met muziek, gespeeld door 6 van de elf kinderen. De oudste zoon Nico speelde gitaar, evenals Gerard en Karel. Leo hanteerde de theekist-bas, Wim de klarinet en Cor speelde piano en trompet. Toen de jongens uitvlogen hield de band op te bestaan. Cor bleef de muziek trouw en werd na zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium professioneel musicus (zie biografie). Na de pensionering van de meeste broers was er weer tijd om met elkaar te musiceren en na enkele repetities werd het oude familierepertoire op de familiefeestjes weer enthousiast gespeeld en gezongen. Het repertoire breidde zich langzamerhand uit en na de eerste aanvraag om een  optreden te verzorgen in verzorgingshuis ‘De Mantel’ volgden er snel meer. Later deden ook buurtverenigingen, grote evenementen (Haags Zwingfestival, Voorburgse Vlietdagen) en winkelcentra een beroep op de steeds populairder wordende band.

Dankzij de toetreding van top klarinettist Eugène de Bruijn, het perfectioneren van het repertoire, de presentatie, het instrumentarium en de geluidsinstallatie hebben ‘Die Jongens Van Willems’ het niveau van een professionele band bereikt. In de afgelopen jaren is gebleken dat deze band in een behoefte voorziet. Niet alleen het zeer gevarieerde repertoire en het feit dat de jongens een-, twee-, en drie stemmig zingen (in het Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans en Indonesisch) is daar debet aan, maar ook het uitgebreide instrumentarium draagt daartoe bij.

Het repertoire bestaat uit gezellige foxtrot's, Zuid Amerikaanse samba's, Spaanse liedjes, ballroom nummers, latin, dixieland, Indische liedjes, chansons, en loopt van Eddy Christiani (40er jaren) via Smokey (70er jaren) tot Frans Bauer. Dankzij de instrumenten die bespeeld worden (keyboard, bas, vier gitaren, ukelele, banjo, MC80 drums, trompet, klarinet, accordeon en percussie), krijgt elk genre de instumentatie die het nodig heeft, waardoor er een enorme verscheidenheid is aan klankkleuren. ‘Die Jongens Van Willems’ ervaren elk optreden als een uitdaging om het publiek, hoe gemêleerd ook, naar de zin te maken. Tot hun grote voldoening zijn zij tot nu toe steeds in die opzet geslaagd. Dit is geen ‘top-40 band’ maar een topband voor boven de 40!